Bewezen effecten

Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een sterke samenhang is tussen het verbeteren van de hart/long conditie, het verhogen van de spierkracht en het verminderen van de vetmassa enerzijds, en een afname op het risico van een verscheidenheid aan ziektebeelden anderzijds.

Enkele bewezen claims:

Legitimering en onderbouwing van gezondheidsclaims vind je hier.

Fitheidsmeting

Hart- / Longconditie

Om je hart-/longconditie vast te stellen voeren we een fietstest uit, waarbij je maximale zuurstofopname (vO2max) vastgesteld wordt. Tijdens de fietstest wordt de weerstand van het trappen steeds wat zwaarder en is het de bedoeling dat je het fietsen zo lang mogelijk volhoudt. Op basis hiervan wordt jouw testresultaat bepaald. De zuurstof die je inademt wordt in je longen uitgewisseld en opgenomen in de bloedbaan. Je spieren (in deze test de beenspieren) gebruiken die zuurstof om de trappers rond te draaien. Hoe beter en efficiënter je lichaam die zuurstof kan opnemen en transporteren, hoe langer je het volhoudt.

Spierkracht

Vanaf je 25e zijn je spieren al aan het afnemen in kracht. Dat komt doordat het volume van je spierweefsel afneemt. We noemen dit verschijnsel sarcopenie. Deze degeneratie kan effectief worden tegengegaan door regelmatige spiertraining. De aanbeveling van de Gezondheidsraad is om minimaal tweemaal per week de grote spiergroepen te trainen met voldoende weerstand. Een beter spiercorset zorgt onder andere voor minder rugklachten, een langere zelfstandigheid (zelfstandig wonen), langer mobiel kunnen blijven, etc. 

Lichaamssamenstelling

Met een bio-impedantie weegschaal (of andere gevalideerde methode) meten we je lichaamssamenstelling. Hiermee stellen we onder andere je vetmassa en je spiermassa vast. Ook je buikvet en hoe het vet over je lichaam verdeeld is worden in kaart gebracht. Met name een teveel aan buikvet (ook wel visceraal vet genoemd)  is één van de risico indicatoren voor Covid-19. Het is om meerdere redenen belangrijk om dit buikvet zoveel mogelijk binnen de gezondheidsnorm te krijgen.